... En dat klopt zeker bij het CIA project GHOR. Voor je het weet is het 23 juni en is het CIA project (Contact en Informatievoorzieningen Anno 2011) alweer ten einde.
Wat heb ik met veel plezier aan dit project meegewerkt. Deze social media 'freak' klapte in haar handjes toen zij in januari gevraagd werd om deel te nemen. Ik heb mij natuurlijk wel even achter de oren gekrabt. Iedere week een blog schrijven over het project en over social media gerelateerde zaken. Lukt mij dat wel? Nu, een half jaar later, blijkt van wel. Na 22 blogs is het project ten einde.
Wat hebben we nu gedaan? We hebben de collega's medio mei een enquête toegezonden met het verzoek deze anoniem en zorgvuldig in te vullen. 23 juni hebben we de resultaten daarvan gepresenteerd en het project geëvalueerd.
Wat is er naar voren gekomen uit deze evaluatie? Wat is er opvallend?
Allereerst is duidelijk naar voren gekomen dat beschikking hebben over de juiste randapparatuur noodzakelijk is. Zie ook http://ghormwb.blogspot.com/2011/06/fomo-fear-of-missing-out.html Zonder Blackberry, iPhone of iPad is het lastig deelnemen aan het social media verkeer.
Wat verder opvalt is dat begeleiding, behoorlijk intensieve begeleiding, zeker aan het begin van het project, van groot belang is. Denk aan spreekuren die wij meerdere keren per week ingepland hadden. Tijdens deze spreekuren (twee uur per week) kregen collega's de gelegenheid zonder afspraak binnen te lopen met diverse vragen. Vragen over het gebruik van de iPhone, Twitteren, diverse apps of instellingen van de Blackberry, het synchroniseren van agenda's en mailboxen, noem het maar op. De collega's werden weer geënthousiasmeerd en op weg geholpen.
Daarnaast werd er gemiddeld één keer per maand, aansluitend aan het werkoverleg, een bijeenkomst georganiseerd voor alle collega's waarin een paar onderwerpen werden uitgelicht en uitgediept. Denk aan de mogelijkheden van Twitter, wat kun je met Facebook of wat is de meerwaarde van Yammer. Of gewoon oefenen in Twitteren. De collega's die drempel over helpen om te gaan Twitteren. En ook tijdens deze bijeenkomsten kreeg iedereen voldoende gelegenheid om problemen voor te leggen of vragen te stellen.
Maar niet alleen goede begeleiding en voorzieningen als randapparatuur zijn nodig om het project te doen slagen.
Jos de Laat, adjunctdirecteur GHOR MWB, benadrukt nog eens dat we mee moeten in de maatschappelijke beweging willen we onze doelen als GHOR en Veiligheidsregio beter realiseren. We moeten verder doorontwikkelen. Dit kan alleen maar met een nieuwe manier van werken en een andere manier van denken.
De toekomst is het resultaatgericht werken. De trent van 24 uur per dag beschikbaar zijn wordt alleen maar meer. De maatschappij zit via allerlei virtuele netwerken aan elkaar en is continu in ontwikkeling. Wij moeten daar in mee. En werk en privé lopen daarbij tegenwoordig door elkaar heen.
De verantwoordelijkheid voor een andere manier van werken en denken ligt niet alleen bij de 'kartrekkers' van het project maar bij ieder zelf. Iedere werknemer heeft een voorziening gekregen om sneller en effectiever te kunnen werken. Zo'n smartphone is erg leuk privé en privé gebruik hiervan is geen probleem maar er wordt wel verwacht dat men ook werkgerelateerd enthousiasme toont en verder op onderzoek uitgaat.
Door dit project weten medewerkers praktisch hoe ze met de nieuwe media om moeten gaan. En dat is een eerste vereiste. En daarnaast weten ze hoe het te gebruiken om actuele informatie te verkrijgen, ook tijdens incidenten. Een nieuwe manier van denken en werken is in gang gezet.
Jos de Laat geeft aan in het najaar vervolgstappen te willen zetten. Meer gericht op hoe we die ontwikkelingen in de nieuwe manier van denken en werken verder kunnen vertalen naar de dagdagelijkse bezigheden en werkzaamheden.
Wil je weten wat deze vervolgstappen precies inhouden? Waarheen leidt dit social media pad van de GHOR Midden- en West-Brabant?
Houd deze blog dan goed in de gaten!
I'll keep you posted. Beloofd.
Wendy