dinsdag 17 mei 2011

De digitale wereld: Fast Forward


Waar is de tijd van Pong op je TV en spelletjes spelen op de NES (Nintendo)? De tijd van Duck Hunt en Super Mario Bros. De eerste Commodore Amiga met floppies. Goh, ik weet nog dat ik mijn eerste teksten voor school heb getypt op een typemachine. Elektrisch, dat dan wel. "Wat lijkt dit een eeuwigheid geleden", zeg ik met het risico bejaard te klinken. Ik ben 33 jaar oud, maar wat een wereld van verschil met toen ik aan het begin van mijn tienerjaren stond.

De technologische wereld is aan het veranderen, dat weten we allemaal. Het is als een sneeuwbaleffect. De technologie verbetert en versnelt met factor 2 in mijn ogen. Iedere ontwikkeling zorgt weer voor een snellere vooruitgang naar het volgende 'nieuws'. Waar houdt het op? Ik heb geen idee. Ik kan dat niet bevatten en ik kan niet bedenken hoe het er over 100 jaar gaat uitzien. Laat staan daarna.

In mijn omgeving zijn er nu al sceptici, meestal van een oudere generatie, die bang zijn dat de jeugd maar achter hun pc of tablet zitten, met de smartphone aan hun oren gekleefd, en daardoor alle menselijke contacten missen in hun leven. Ik denk dat het juist omgekeerd is. Door alle nieuwe communicatiemiddelen en social media (de naam zegt het al) heb je juist meer contact met familie en vrienden. Ik heb het al eerder gezegd, de hele wereld is binnen handbereik. Ieder moment van de dag. 24/7.

Met behulp van ‘data cloud’ is het mogelijk om binnenkort apparaatonafhankelijk te werken. Bijvoorbeeld: lees je thuis een boek op je tablet en moet je weg? Dan kun je je boek verder lezen in de trein op je smartphone, precies op de bladzijde waar je gebleven bent. De informatie wordt namelijk online opgeslagen en niet meer op de harddisk van het apparaat.

Tegenwoordig is het eigenlijk onmogelijk om nog iets te vergeten. Alle verjaardagen en afspraken staan in je tablet en smartphone. Verdwalen kan niet meer met Google Maps. Al lukt het ondergetekende toch wel eens om de weg kwijt te zijn. Letterlijk. Een stokbrood en Franse kaasjes bestellen bij de chauvinistische winkelbediende op de camping in Frankrijk, geen probleem. Er zijn genoeg gratis vertaal - apps te downloaden. Of gebruik Google Translate. "Un enfant peut faire le linge"...

Wat voor gevolgen hebben deze veranderingen in de werkomgeving?

Waar je momenteel niet om heen kunt is Het Nieuwe Werken (#HNW).
HNW, ook wel mobiel werken, betekent dat je altijd en overal je werk kunt doen. Zowel thuis, onderweg als op een flexibele werkplek. Je bent dus niet langer afhankelijk van plaats en tijd. Dit heeft een aantal voordelen:
  • besparing op reistijd en -kosten en op CO2 uitstoot;
  • medewerkers ervaren meer rust en concentratie tijdens het werken. Dit heeft een verbetering in kwaliteit en kwantiteit voor de verrichte werkzaamheden tot gevolg;
  • HNW maakt een optimale afstemming mogelijk tussen privé en werk;
  • Er treedt dankzij HNW een daling op van het ziekteverzuim en men is loyaler aan de organisatie;
  • Het is een oplossing voor mensen die gebonden zijn aan huis (bv. gehandicapten);
En wat kan ik verwachten in de nabije toekomst voor de crisiscommunicatie in relatie tot social media? Op de website van het NCC (Nationaal CrisisCentrum) vond ik een mooi artikel daarover. Dat artikel wou ik jullie niet onthouden: Social media en crisiscommunicatie: een visie

Momenteel is er gelukkig een omslag gaande in Nederland. Er wordt op verschillende plekken onderzoek gedaan naar social media en crisiscommunicatie. Beleid wordt gemaakt of er wordt geëxperimenteerd. Zo ook wij, als GHOR MWB met het project CIA 2011.

Er is zeker nog een lange weg te gaan op het gebied van crisiscommunicatie in de toekomst. En achterblijven is geen optie. Dus Fast Forward... To the future.

Tot de volgende keer,

Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten