Een onderdeel van het GHOR project CIA is het gebruik van Yammer. GHOR MWB heeft een Yammer account.
Maar waarvoor wordt Yammer gebruikt? Yammer koppelt de medewerkers van een bedrijf aan elkaar. Het is dé manier om nieuws, links, documenten, meningen en informatie met elkaar delen. Op het profiel van elke medewerker is informatie te vinden over de persoon, zoals zijn foto, functie en niet onbelangrijk: waar hij aan werkt en zijn of haar specifieke kennis. Collega’s kunnen elkaar zo makkelijk vinden en via Yammer kan die specifieke vraag meteen gesteld worden aan die juiste collega. Dit is erg handig en bespaart tijd, zeker als je een organisatie hebt die is verdeeld over verschillende vestigingen of een complexe structuur heeft.
Yammer kan ook gebruikt worden als een interne informatiedatabase. Yammer is naast een middel om te communiceren en kennis te delen ideaal om van elkaar op de hoogte te blijven middels het uitwisselen van korte berichten. Het lijkt op Twitter wat dat betreft. Het verschil is dat deze berichten en informatie in een berichtenlijst komen die alleen toegankelijk is voor mensen binnen het netwerk (bijvoorbeeld iedereen met een @ghormwb.nl e-mailadres).
Maar nou heb ik toch een beetje te doen met een aantal collega's....
Bij de pensioengerechtigde collega's zie ik soms een verloren blik in hun ogen. Ze krijgen een iPhone in hun handen gedrukt, worden verzocht te Twitteren, te Yammeren en een Facebook-profiel aan te maken.
Ja, de tijden zijn veranderd. Alleen met het regelen van zaken op papier, zoals met rampenplannen, draaiboeken en protocollen, ben je er niet meer tegenwoordig. Na de brand in Moerdijk is wel duidelijk dat overheidsinstanties, en dus ook de wat oudere collega's, met hun tijd mee moeten.
Gelukkig zijn er in het project CIA een aantal medewerkers benoemd om de collega's te helpen en wegwijs te maken in dit doolhof dat social media heet. Toen ik research deed naar het gebruik van social media en de link met leeftijd kwam ik achter een verbazend gegeven:
"Het gebruik van social media onder internetgebruikers van 50 jaar en ouder is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Op dit moment gebruikt 42% van de ouderen sociale websites terwijl dit een jaar geleden nog 22% was. Het bijwerken van de status (aangeven op een sociale website wat je doet en waar je bent) is ook gegroeid en een op de tien 50-plussers gebruikt diensten zoals Twitter om hun status te delen en die van anderen te bekijken. Dit blijkt uit onderzoek van PEW internet, waarbij 2200 personen van 50 jaar en ouder werden ondervraagd."
Dus waarde collega's:
Over niet al te lange tijd kom ik dan ook bij jullie met mijn vragen!
Keep you posted!
Wendy Vervaart
Geen opmerkingen:
Een reactie posten