dinsdag 21 juni 2011

FOMO: Fear Of Missing Out

Tijdens de lunch in de bedrijfskantine kwam het weer ter sprake. Als je geen beschikking hebt over 'randapparatuur' als iPhone, iPad, tablet of andere smartphone voel je je al gauw verstoken van informatie.

Ik heb het al eerder aangegeven in mijn blog maar Nederland is koploper op het gebied van social media. We twitteren, hyven, linkedinnen en facebooken alsof ons leven er vanaf hangt. Er zijn nergens anders ter wereld verhoudingsgewijs zoveel gebruikers van social media als in Nederland.

Mag ik ook zeggen dat ik soms het gevoel heb dat de social media veel gebruikt wordt om op te scheppen over zijn of haar leven en life style? Al ben ik daarin ook niet helemaal onschuldig. Zo Twitter ik graag over mijn trots (mijn vw kever) en heb ik bijvoorbeeld wel eens getwitterd over de fles champagne die ik met een paar vriendinnen de bioscoop in had gesmokkeld. Bij de film Gooise Vrouwen. Dat dan weer wel. Maar ik dwaal af...

Maar wat gebeurt er als je niet Twittert of deelneemt aan de sociale media?
Dan voel je je hier in Nederland misschien wel een buitenbeentje. Er gebeurt van alles, zowel zakelijk en privĂ©, via die social media. Daar voel je je dan niet bij betrokken. Zeker als dit niet je eigen keuze is. Er zijn tenslotte ook genoeg mensen die bewust het sociale verkeer ontwijken. Maar als het niet je eigen keuze is het komt door het ontbreken van die smartphone of die tablet, dan komt daar de term ‘FOMO’ – fear of missing out - om de hoek kijken.

Ik ontvang toch wel regelmatig signalen van mensen die om wat voor reden dan ook geen smartphone of tablet hebben en bang zijn iets te missen. Of niet alleen bang zijn, maar daadwerkelijk vanalles missen. Ik denk hierbij aan mijn ouders (over mijn grootouders heb ik het maar niet), wat vrienden en collega's. 

Zo werd dit weekend Concert at Sea afgelast vanwege de weersomstandigheden. Via Twitter werden de nog te verwachten bezoekers gewaarschuwd niet te komen omdat het concert was afgelast. Op Twitter was het afgelasten van het Concert zaterdagmiddag al snel een veelbesproken onderwerp. Binnen een half uur waren zowel 'Renesse’ als 'Concert’ trending topics in Nederland.

Maar hoe is die groep bezoekers gewaarschuwd die niet deelneemt aan de social media? Natuurlijk doet mond-tot-mond-'reclame' een hoop maar er zullen toch mensen zijn die er noodgedwongen maar een dagje uitwaaien van hebben gemaakt omdat ze vergeefs in Renesse stonden.

Aangezien ik zelf over de nodige randapparatuur beschik en ik niet objectief kan aangeven hoe het voelt om dit te moeten missen leek het mij een goed idee om met 2 van mijn collega's in gesprek te gaan die het wel zonder smartphone of iPad moeten doen.

Lukt dat nog in de huidige tijd?

Birgit en Martine zijn beiden communicatiemedewerker bij de Veiligheidsregio MWB.

Martine geeft aan dat haar vrienden, haar persoonlijke netwerk, altijd en overal met een smartphone in de handen te vinden zijn. Dit kan in tegenstelling tot social media soms in A-sociale media of A-sociaal gedrag resulteren.

Birgit mist informatie. Op maandag wordt er gelachen over een grap die in het weekend is rond gegaan via Twitter. Ik weet niet waar het op dat moment over gaat en heb het idee iets te missen.

En het gaat weleens om een grap die je mist, maar soms gaat het over serieuze en belangrijke informatie. De informatie komt vaak niet via andere kanalen naar je toe waardoor je een informatie-achterstand hebt. Dit gebeurt zowel privĂ© als zakelijk. Birgit benadrukt ook dat het vaak in gesprekken, bijvoorbeeld tijdens de lunch of op feestjes, bijna nergens anders meer over gaat. Over apps, tweets, foto's en nieuwtjes. Je voelt je soms dom als je niet weet waar het over gaat.

Martine geeft tevens aan dat in sociale kring, zodra een gesprek over een bepaald onderwerp gaat waar men iets niet van weet, gelijk de smartphone getrokken wordt om het een en ander te googlen. Dan voel je je toch zitten met je "koelkast" telefoon. Daarnaast was er pas een symposium over social media waar je alleen aan deel kon nemen als je over de juiste randapparatuur beschikte. Dan val je dus weer buiten de boot.

Birgit deelt dit gevoel. Tegenwoordig zie je overal, op tv of in bladen, de zogenaamde QR-codes (Quick Response code: http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code). Helaas kun je daar zonder smartphone niets mee.
Je wordt min of meer verplicht over te gaan tot aanschaf van een smartphone of tablet, wil je niet achter de feiten aan lopen.

Maar Birgit en Martine, er zijn ook voordelen aan het niet deelnemen in het social media verkeer! Echt waar. Bijvoorbeeld de rust van niet altijd bereikbaar zijn. Je hebt geen drang om de hele tijd op je telefoon te kijken. En soms is het wel eens lekker om te kunnen roepen: "Ik weet van niks!"

Tot de volgende (voorlopig laatste) keer!
Wendy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten